44ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ερευνα του Χορού
Αθήνα, Ελλάδα, 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2016
http://2016CongressAthens.cid-world.org
Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να παρουσιαστούν πρωτοποριακές εργασίες σε ένα μεγάλο κοινό επαγγελματιών, δασκάλων χορού, χορογράφων, ερευνητών, κριτικών και διοργανωτών. Προσεγγίζει όλες τις μορφές του χορού, τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά.
Τα Παγκόσμια Συνέδρια του CID παρακολουθούν κατά μέσο όρο 400 ειδικοί από 40 χώρες των 5 ηπείρων (πολλαπλάσιοι από ό,τι σε ένα σύνηθες διεθνές συνέδριο).
Διοργανώνεται από το Χοροθέατρο "Δόρα Στράτου" και τα Τμήματα Αθηνών και Πειραιώς του CID σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. Είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Διενεργείται με διεθνείς προδιαγραφές και είναι αυστηρά μη-κερδοσκοπικό. Δεν υπάρχουν προσκεκλημένοι ομιλητές ή ακροατές - η εγγραφή είναι απαραίτητη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών με επιστημονική μεθοδολογία.
- Μαθήματα χορού
- Παραστάσεις χορευτικών σχημάτων
- Διαλέξεις, προβολές και συζητήσεις
- Εκθέσεις και πωλήσεις βιβλίων, δίσκων, ειδών που ενδιαφέρουν τους χορευτές
- Επισκέψεις σε σχετικούς χώρους, όπως μουσεία ή σχολές χορού
- Βραδιές όπου οι σύνεδροι μπορούν να γνωριστούν καλύτερα.
Το Συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το χορό, μέσα σε πνεύμα που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και διευκολύνει τις άτυπες συζητήσεις.
Οι σύνεδροι παίρνουν με την εγγραφή τους έναν μεγάλο σάκκο χορευτή με βιβλία, έντυπα και δώρα. Γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά, άλλες γλώσσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα στη γραμματεία. Οι εργασίες και οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ένα μήνα πριν από την έναρξη (πλήρες κείμενο, σύμφωνο με τις προδιαγραφές) για έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή και ένταξη στο πρόγραμμα.
Συνεχής ενημέρωση και τελευταία νέα στο: http://2016CongressAthens.cid-world.org
- Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
- Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
- Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 150 χώρες.
- Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική μη-κερδοσκοπική οργάνωση (NGO) που ιδρύθηκε το 1973 στην UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
- Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
Conseil International de la Danse CID International Dance Council
C/O UNESCO, 1 rue Miollis, FR-75735 Paris 15, France
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 29 Ιουνίου
10:00 Σπίτι του Χορού στην Πλάκα: Εγγραφές, παραλαβή εγγράφων και δώρων, γνωριμία συνέδρων.
20:00 Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου»: Εναρξη συνεδρίου, παράσταση του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου»
Πέμπτη 30 Ιουνίου
09:00 Ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis: Διαλέξεις, παρουσιάσεις σε 3 αίθουσες παράλληλα.
Παρασκευή 01 Ιουλίου
09:00 Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου»: Μαθήματα (ανά 30 λεπτά)
20:00 Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου»: Παράσταση συνέδρων
Σάββατο 02 Ιουλίου
09:00 Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου»: Μαθήματα (ανά 30 λεπτά)
20:00 Βεάκειο Ανοιχτό Θέατρο Πειραιά: Παράσταση συνέδρων
Κυριακή 03 Ιουλίου
09:30 Κλείσιμο του Παγκόσμιου Συνεδρίου.
Πληροφορίες:
Θέατρο "Δόρα Στράτου", Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα
Τηλ. 210 324 4395 και 210 9214650
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.grdance.org
Χορός, η «σιωπηλή ποίηση»
Το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» διακονεί με συνέπεια και ευαισθησία για πάνω από εξήντα χρόνια την τέχνη του χορού.
Μια τέχνη η δύναμη της οποίας έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί το πιο σύντομο, το πιο άμεσο μονοπάτι για την έκφραση της χαράς, της λύπης, της σκέψης, της δημιουργίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η υπέρτατη "αποστολή" του χορού είναι να θεραπεύσει την ψυχή, να φέρει την κάθαρση. Μία πανάρχαια αποστολή που ξεδιπλώνεται με διαφορετικούς τρόπους μέσα στους αιώνες. Παραμένει όμως πάντα τόσο επίκαιρη, τόσο αυθεντική. Ποιο αυθεντικότερο παράδειγμα για τον καταλυτικό ρόλο του από την καίρια θέση του στην αρχαία τραγωδία;
Ο χορός λοιπόν ως έκφραση των ανθρώπων εκείνων που αφιερώνουν το είναι τους, τη ζωή τους ολόκληρη, δοκιμάζουν τις αντοχές του κορμιού τους, προκειμένου να υπηρετήσουν αυτή την τέχνη, ή ορθότερα να υπηρετήσουν τον πολιτισμό. Καλλιτέχνες που πατούν σε στέρεες βάσεις. Καλλιτέχνες που δε γυρεύουν δάφνες, αλλά να οδηγήσουν το κοινό μέσα από τα χορευτικά τους βήματα πιο κοντά στην ελευθερία.
Αλλά και ο χορός ως η τέχνη εκείνη που δεν ανήκει σε λίγους, δεν ανήκει σε καμία «ελίτ» ή κάστα προνομιούχων, αλλά αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα όλων μας. Δικαίωμα στην έκφραση, που μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε. Να το διεκδικήσουμε όχι πεζά, προσεγγίζοντας την τέχνη αυτή απλώς ως σωματική άσκηση. Αλλά ως τα βήματα εκείνα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ψυχή μας. «Ο χορός είναι η κρυφή γλώσσα της ψυχής» παρατηρούσε άλλωστε η μοναδική Μάρθα Γκράχαμ.
Αυτή ακριβώς τη «γλώσσα της ψυχής» καλλιεργεί με συνέπεια, ευαισθησία και σοβαρότητα από το 1953 το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», συνδέοντας με ένα κόκκινο νήμα, το νήμα της Γνώσης και της Παράδοσης, το χθες με το σήμερα, προάγοντας την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ανταλλαγή γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Έρευνα του χορού.
Η διοργάνωση και φέτος του 44ου Συνεδρίου θα αποτελέσει σταθμό για τα διεθνή τεκταινόμενα του χορού - συνέδριο παρακαταθήκη για το μέλλον αυτής της κορυφαίας Τέχνης, της «σιωπηλής ποίησης».
Ρένα Δούρου
Περιφερειάρχης Αττικής